ELS JOCS OLÍMPICS I EL CLUB

Els Jocs Olímpics i el Club són una història d’èxits. La nostra entitat es troba entre les que més esportistes hi ha aportat no només a les diferents seleccions espanyoles sino també a seleccions d’altres països. A més cal destacar el bon nombre d’olímpics formats a casa.
De fet l’any passat es va celebrar el centenari de la Real Federación Española de Natación i es va crear, precisament, per poder participar als Jocs Olímpics d’Anvers de 1920 i la van constituir el CN Barcelona, CN Atlètic i el nostre Club. A més la primera piscina de l’estat espanyol era la nostra del Vapor Codina (carre de Lacy) i és la que van utilitzar els primers olímpics per a preparar-se pels Jocs.
Als primers anys la natació i el waterpolo estava dominat totalment pel CN Barcelona i en menor mesura pel CN Atlètic i no és fins els Jocs Olímpics de Londres en que tenim el primer olímpic Joan Serra en waterpolo. A partir d’aquí tenim representació en tots els Jocs tret de quatre edicions: Melbourne 1956 pel boicot, Moscou 1980, Los Ángeles 1984 i Seúl 1988. No obstant en aquests darrers Jocs si que vam estar representats per Andreu Àvila com a fisioterapeuta de l’equip espanyol de natació.

Aquests han estat els nostres olímpics en cada edició.

-1948 Londres: Joan Serra (waterpolo).
-1952 Hèlsinki: Joan Serra (waterpolo).
-1960 Roma: Isabel Castañé i Miquel Torres (natació).
-1964 Tokio: María Ballesté, Isabel Castañé i Miquel Torres (natació).
-1968 México: Miquel Torres, Josep Duran, Santiago Esteva i M. Pau Corominas (natació) i Vicenç Brugat (waterpolo).
-1972 Munic: Jordi Comas i Antoni Culebras (natació).
-1976 Montreal: Jordi Comas, Santiago Esteva i Magda Camps (natació).
-1992 Barcelona: Martín López Zubero, Lourdes Becerra i Elisenda Pérez (natació).
-1996 Atlanta: Martín López Zubero i Lourdes Becerra (natació) i Andrei Kovalenko (waterpolo amb Ucraïna).
-2000 Sidney: Lourdes Becerra, Nina Zhivanevskaia, Frederik Hviid i Jorge Ulibarri (natació) i Dani Ballart (waterpolo).
-2004 Atenas: Dani Ballart, Sergi Pedrerol, Jesús Rollán i Gustavo Marcos (waterpolo) i Jorge Sanchez, Olaf Wildeboer, Aschwin Wildeboer, Melissa Caballero i Carolina Cerqueda (Andorra) en natació.
-2008 Pekín: Aschwin Wildeboer, Sergio García i Arantza Ramos (natació) i Slobodan Soro (waterpolo amb Sèrbia).
-2012 Londres: Maica Garcia, Mati Ortiz, Jennifer Pareja, Anni Espar, Laura Ester, Pilar Peña, Iñaki Aguilar i Iván E. Pérez (waterpolo) i Mireia Belmonte, Aschwin Wildeboer, Judit Ignacio, Clàudia Dasca, Concepción Badillo i Lydia Morant (natació).
-2016 Río de Janeiro: Maica Garcia, Mati Ortiz, Anni Espar, Laura Ester, Pilar Peña, Judith Forca i Clara Espar (waterpolo). A Natació: Judit Ignacio, Fátima Gallardo, Erika Villaécija, Miguel Durán, Marc Sánchez, Aitor Martínez, Konrad Czerniak (Polònia), Martín A. Melconian (Uruguay) i Lara Grangeon (França). I amb Natació Artística Ona Carbonell i Gemma Mengual.

En total hem tingut 55 esportistes olímpics dels que més d’una tercera part han estat formats a casa i d’aquests 28 dones. D’aquests 3 esportistes han participat e 3 jocs: Miquel Torres, Lourdes Becerra i Aschwin Wildeboer, 12 ho han fet en dos Jocs i la resta 40 en uns jocs.

Pel que fa als resultats més destacats tenim:

-Natació: 35 olímpics (18 dones). 4 medalles: Martín López-Zubero campió olímpic a Barcelona 1992, Mireia Belmonte dues plates olímpiques a Londres 2012 i Nina Zhivanevskaya medalla de Bronze a Sydney 2000.
-Waterpolo: 18 olímpics (8 dones). 2 medalles: Maica Garcia, Matilde Ortiz, Jennifer Pareja, Laura Ester, Anni Espar i M. Pilar Peña plata olímpica a Londres 2012 i Slobodan Soro medalla de bronze a Pequín 2008.
-Natació Artística: 2 olímpiques. Ona Carbonell i Gemma Mengual finalistes en Duo al Rio de Janeiro 2016.

I ara a Tòquio tindrem representants en les tres disciplines. En total són 9 esportistes (8 dones i 1 home)
-Waterpolo: Laura Ester, Judith Forca, Maica Garcia i Irene González (amb la selecció espanyola), Sabrina Van der Sloot i Maartje Keuning (amb holanda) en categoria femenina i Bernat Sanahuja en categoria masculina.
-Natació: Marina Garcia.
-Natació Artística: Ona Carbonell.

Si afegim als esportistes que tenim a Tòquio arribem a una xifra rodona: 60 olímpics (28 homes i 32 dones) i per esports: Natació 36, Waterpolo 22 i Natació Artística 2.

Esperem que continuï aquesta història d’èxit. Molta sort als nostres representants!!